Een verkleurde rugleuning, een vieze vlek op de zitting, of bent u gewoon uitgekeken op uw oude lederen bank? Er zijn tal van redenen waarom u kunt overwegen om uw bank te verven. Bovendien is het een goed alternatief voor het aanschaffen van een nieuwe bank: goedkoper en beter voor het milieu. Maar u wilt natuurlijk dat de klus goed wordt geklaard. Daarom vertellen wij u graag één en ander over het gebruik van leerverf.
Wel of niet verven?
Niet alle lederen meubels lenen zich even goed tot verven. Wij sommen graag de belangrijkste punten op waarmee u rekening moet houden:
- Met uitzondering van bycastleder, kan in principe elke ledersoort geverfd worden. Ook anilineleder dus, hoewel dit zijn specifieke look zal verliezen.
- Leder dat erg vervuild is, kunt u beter niet verven. De verf kan zich dan namelijk moeilijk hechten en gaat bladderen.
- Slijtageplekken worden door leerverf verdoezeld, maar verdwijnen niet. Hou hiermee rekening indien u beslist om te gaan verven.
- Laat eventuele scheurtjes of andere mankementen aan het leer repareren voor u gaat verven. Dan krijgt u een beter en duurzamer resultaat.
Zelf aan de slag met leerverf
Voor een niet al te dure bank kunt u gerust zelf de handen uit de mouwen steken. U kunt daarbij kiezen voor echte leerverf of voor een semiproduct zoals Aquacolor. Echte leerverf heeft het voordeel dat het hele oppervlak ermee bedekt en gekleurd wordt en dat u zelfs voor een andere kleur kunt gaan. De prijzen voor dit product zijn erg uiteenlopend en variëren van 20,- euro tot 100,- per liter. Voor goede kwaliteit kiest u uiteraard best voor een hogere prijsklasse. Ook met Aquacolor kunt u de kleur van uw bank herstellen. U kunt er echter niet mee verven of de kleur van uw bank veranderen.
Gebruik van leerverf: stappenplan
- Stap 1: ontvet de bank. Gebruik een goede leerontvetter, spiritus of aceton voor een goed resultaat. Draag hierbij handschoenen, zodat er geen huidvet op het leer terechtkomt.
- Stap 2: breng een basislaag aan. Gebruik een goede primer, zodat de leerverf straks goed hecht.
- Stap 3: verf het leer. U kunt de leerverf met een spuit aanbrengen, of met een spons. Kies in dat laatste geval voor een synthetische spons om de eerste laag op het oppervlak te tamponneren. De volgende laag kunt u met een verfroller aanbrengen.
- Stap 4: de afwerking. Indien u dat wilt, kunt u nog een laatste, transparante laag aanbrengen. Op die manier zal het leer mooi glanzen.
Tips van de expert
- Maak uw spons en roller altijd vochtig voor gebruik. Dat werkt makkelijker en vermijdt beschadiging.
- Verf moeilijke plekjes op voorhand met een kwast.
- Breng liever twee dunne laagjes aan dan één dikke.
- Verdeel uw bank in vlakken en verf die stuk voor stuk. Zorg daarbij dat alle vlakken elkaar overlappen. Werk eerst horizontaal en daarna verticaal.
- Breng niet meer dan vier dunne laagjes verf bovenop elkaar aan en zorg ervoor dat u de tweede laag binnen de 24 uur aanbrengt.
Toch maar uitbesteden?
Vindt u het een heel gedoe om zelf met leerverf aan de slag te gaan? Dan kunt u best een professional onder de arm nemen. Wij hebben alle expertise in huis om uw bank in een nieuw jasje te steken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.